Recept na výrobu šípkového oleje
Jak na výrobu šípkového oleje?
Zralé plody šípku (sběr na podzim) omyjeme, osušíme a vložíme je do uzavíratelné sklenice tak, aby olej lisovaný za studena nejlépe slunečnicový byl nad plody (1/2 plodů a polovina oleje). Sklenici necháme stát na slunečném místě nejlépe na parapetu a každý den ji protřepeme. Zhruba za měsíc olej přecedíme.
Použití oleje:
- do jídla například salátů nebo jen tak pokapat zeleninovou polévku
- samostatně (stačí pár kapek oleje aplikovat odlíčenou a vyčištěnou pleť nebo klidně natřít celé tělo)
- nebo přidávat do svých domácích kosmetických produktů např. pleťových krémů, balzámu na rty, tělových olejíčků atd.)
Co vše obsahuje šípkový olej ?
především velké množství vitamínu C (až 12 % kyseliny askorbové), který je doporovázený biologicky aktivními látkami, které účinky vitamínu zesilují a doplňují. Označují se jako P-faktor a jedná se o bioflavonoidy, které nejvíc zvyšují odolnost cévních kapilár. Dále vitamí B1 a B2, provitamín A, kyselinu nikotinovou, karotenoidy, antioxidanty, organické kyseliny, dále třísloviny a slizy a další.
V kosmetice je vhodný pro suchou, zaralou pleť, pomáhá předcházet vzniku strií, vrásek, vyhlazuje, redukuje již vzniklé vrásky, má velké regenerační účinky, dobře hojí jizvy a popáleniny. Má protizánětlivé účinky. Reguluje pokožku a podporuje správnou funkci kolagenu.