Recept na hlohovou konfituru
V přírodě vidíme dost často trnitý keř pod obecným názvem "Hloh obecný". Kvete bílými nebo růžovými květy v měsíci květnu. Plody má k dispozici na podzim.. Hloh je taková srdeční bylinka, a to opravdu doslova. Používá se při léčbě srdeční arytmie, snižuje vysoký krevní tlak a doporučuje se jako prevence infarktu nebo anginy pectoris.
Připravila jsem pro vás recept na konfituru z hlohových plodů, protože právě teď začíná ta pravá sezóna na sběr a zpracování.
Suroviny:
1 kg hloh plod
Třtinový cukr (množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti)
150 ml vody nebo sirupu z máty a meduňky
Postup:
Hloh opláchneme pod tekoucí vodou vypeckujeme, dáme do hrnce přidáme vodu nebo sirup , cukr a na mírném ohni vaříme za občasného míchání přitom se snažíme hloh co nejvíce rozmačkat. Přibližně po 30 min je konfitura hotová. Samozřejmě uděláme talířkovou zkoušku. Nalijeme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uchováváme v lednici.
Preventivně si dávám 1 lžičku do čaje a tím pomáhám srdíčku.