Co dokáže pampeliška?
Pampeliška, dříve nazývaná smetánka lékařská, je úporná a hojná rostlina. V některých zemích se však pěstuje komerčně. Celá rostlina je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Aktivní složky pampelišky jsou pomocníkem při zažívacích a jaterních poruch.
Pampeliška roste divoce ve většině oblasti světa v některých zemích Evropy se pěstuje i jako zelenina na salát. Je blízce příbuzná s čekankou a může vyrůst až do výše 30 cm. Její lopatkovité listy jsou lesklé, hladké s hrubými pilovitými zářezy. Jediný žlutý květ kvete téměř celou vegetační dobu a otvírá se rozedněním, při soumraku nebo deštivém počasí se uzavírá. (V některých krajích proto slouží k předpovídání deště.) Když rostliny dozrávají, vytvoří květ kouli sestavenou z ochmýřených nažek, které se ve větru rozletí na všechny strany. Potravinové doplňky obvykle obsahují kořen (který je kuželovitý a chutná nasládle) nebo listy. Léčivé účinky však má celá rostlina včetně květu.
Jak působí
Léčitelé již dlouho předepisují pampeliškový kořen při jaterních a trávicích potížích a listy při retenci tekutin. Různé aktivní složky v pampelišce zvyšují výkonnost jater a ledvin, takže lze rostlinu použít při celé řadě obtíží, kde je nutné odstranit z těla určité toxické látky.
Hlavní příznivé účinky
Studie zabývající se účinkem pampelišky na játra prokázaly, že rostlina zvyšuje tvorbu a sekreci žluče (podpora trávení). Tím pomáhá při léčení žloutenky, žlučových kamenů a zánětu jater. Listy mají silný močopudný účinek, který bývá přičítán obsahu draslíku - přírodní diuretiku. Pampeliška je také někdy obsažená ve směsích s jinými potravinovými doplňky, které posilují jaterní funkci, jako je ostropestřec, černá ředkev, řepný list, inozitol, metionin, cholin aj. Takové to směsi se většinou prodávají jako jaterní (lipotropní) léčba v některých lékárnách a obchodech se zdravou výživou. Schopnost pampelišky zlepšovat funkci jater znamená, že její kořen (v kombinaci s dalšími látkami posilující játra) může být účinný při zmírňování příznaků z nadbytku estrogenu, jako jsou bolesti prsou při menstruaci a endometrióza. Zvyšováním schopnosti jater odstraňovat s těla nadbytek estrogenů přispívá pampeliškový kořen také k obnovení zdravé hormonální rovnováhy u žen s těmito poruchami.
Další příznivé účinky
Pampeliškový kořen působí jako mírné projímadlo, takže čaj z něj je nedrastickým prostředkem proti zácpě. Také zvyšuje schopnost organismu vstřebávat železo z potravy i z doplňků, a může proto pomáhat v některých případech chudokrevnosti. Podle nedávných výzkumů může mít pampeliška svou cenu i v léčbě rakoviny. V Japonsku je patentován sušený výtažek z pampeliškového kořene jako protinádorový prostředek a Číňané používají pampeliškový výtažek k léčení karcinomu prsu. (Tento účinek dokazují některé pokusy konané na zvířatech). K určení objektivní účinnosti této léčivky na určité nádory u lidí je zapotřebí ještě mnoha dalších vědeckých prací. Dále bylo zjištěno, že pampeliška může snižovat hladinu krevního cukru u zvířat, což znamená, že by mohla hrát určitou roli při léčení cukrovky. Pro svůj močopudný účinek je pampeliška vhodná při léčbě retence vody a nadýmání.
Možné vedlejší účinky Užívání pampelišky nevyvolává žádné vedlejší účinky. Velké dávky mohou vyvolat kožní vyrážku, žaludeční nevolnost nebo průjem. Pokud k tomu dojde, přerušte ihned užívání a poraďte se s lékařem.
Pozor!
Pampeliška se nesmí užívat při akutním záchvatu při žlučových kamenech. V takovém případě je nutné vyhledat lékařskou pomoc.
Pamatujte! Mate-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.