Pampeliška kořen řez 50 g





- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Pampeliška kořen řez 50 gNení skladem49 Kč43 Kč bez DPH
5 - 40 cm vysoká , lysá až spoře vlnitá, všemi částmi bílé mléčící, s krátkým, často výcehlavým oddenkem a dužnatým vřetenovitým, svislým kořenem. Listy jsou v bohaté přízemní růžici. Jejich čepele jsou obvejčité až úzce kopínaté. Ze středu růžice vyrůstají četné, přímé, duté, jednoúborné stvoly. Květy se srostlými obaly a kromě pestíku pětičetné jsou pouze jazykovité, sytě nebo bledě žluté, obojaké, s pětizubou korunou. Roste zhruba v celé Eurasii, z Arktidy až do hor subtropů. Proměnlivost druhuje značná, jen z Evropybylo zatím popsáno více než 1 000 "malých"druhů.
Účinné látky:
obsahuje hořčiny laktuci, laktukopikrin, taraxacin a taraxacerin. Dále byly z drog izolovány glykosidy (apigenin-7-glikosid, kosmosiin a luteolin-7-glikosid), steroly, inulin (25 až 40 %), a z mladé natě vitamín C a další. Drogy účinkují jako amarum ,cholagogum, diuretikum a antidiabetikum. V lidovém léčitelství se užívá nálev nebo vývar a to hlavně u kořenové drogy nebo jako součást čajových směsí.
Povolená výživová a zdravotní tvrzení dle nařízení EU:
Tato rostlina pozitivně působí:
- podporuje normální funkci jater a žlučníku
- detoxikuje organismus
- posiluje kosti,
- je bohatá na antioxidanty,
- doporučuje se osobám s diabetem,
- působí močopudně a pomáhá řešit problémy s močovým ústrojím,
- bojuje proti infekcím,
- upravuje metabolismus,
- je užitečná při redukci hmotnosti.
Všeobecná příprava nálevu (platí pro listy, natě, květy):
1-2 čajové lžičky se přelijí 1/4 l horké vody nechají se v zakryté nádobě 15 min. odstát pod pokličkou poté scedíme. Nálev se připravuje vždy čerstvý.
Příprava odvaru ( platí pro semena, plody, kořeny, oddenky a kůry):
Jedna čajová lžička se vysype do 250ml studené vody, přivedek varu a nechá se krátce povařit (5-8 minut). Poté v nádobě se nechá luhovat pod pokličkou 15 min. Odvar připravujeme vždy čerstvý.