Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.



RÁDI VÁM PORADÍME

tel:+420732344844

PO-PÁ  8:00-17:00 hod

email:

biokado@seznam.cz

 


 

POŠTOVNÉ

1.Doporučené psaní

60,-Kč


2.Balík do ruky

119,-Kč


V případě dodání zboží na dobírku je připočtena k ceně poštovného 40,-Kč.


 

Bylinkářství


Nákupní 426/1

736 01   Havířov - Šumbark


Provozní doba

 

Úterý    9:30 - 17:00 hod

Středa  9:30 - 17:00 hod

Čtvrtek  9:30 - 17:00 hod

Pátek    9:30 - 17:00 hod

 

SLUŽBY


PORADENSTVÍ Z OBLASTI FYTOTERAPIE

HIRUDOTERAPIE

(PIJAVICE LÉKAŘSKÁ)


 

Bankovní  spojení

FIO banka

2200723958 / 2010

 

 


Úvod » Blog » Sběr bylinek

Blog / Sběr bylinek


Sběr bylinek



1. Zdravé bylinky  jsou základ

První důležitý bod je výběr rostliny. Rozhodně nedoporučujeme sběr bylinek rostoucí v blízkosti silnic a jinak znečištěného prostředí. Půda by měla být dobrá, nepřehnojená a bez stop herbicidů a jiných toxických látek. Bylinka  by také měla být viditelně zdravá, bez deformací a nekróz, které svědčí o tom, že něco není v pořádku. Okus hmyzem zpravidla při sběru nevadí.

 

2. Kdy je správná doba sběru

Bylinka v průběhu svého života akumuluje různé látky, kvůli kterým si ji ceníme. Jako u většiny bylinek jde o chuť a aroma, zpravidla je třeba nějaký čas, aby jich bylinka vytvořila dostatek. U bylinky bychom neměli dělat sběr brzy na jaře, když jsou úplně mladé (nemají pak dostatečnou chuť, vůni ani léčivé účinky). Pro sběr bylinky  je většinou nejvhodnější konec jara a začátek léta (pro druhy, které se sbírají před květem) a v průběhu léta (většinou sbírané pro květ nebo jako kvetoucí nať). Přitom samozřejmě záleží na životním cyklu konkrétní bylinky.

Pokud sbíráme rostliny s obsahem silic (např. máta,  šalvěj a většina ostatních vonných druhů), doporučujeme sbírat rostliny před květem. Je to z důvodů dáno největším obsahem silic v rostlinách – v průběhu kvetení se jejich množství v rostlině snižuje a bylinky jsou potom méně aromatické. U některých druhů je však naopak květ nejvíce vonnou částí rostliny a sbírá se buď samotný, nebo s celou natí (levandule, yzop).

Pravidelným zastřihováním a sběrem lze kvetení úspěšně oddálit, a bylinku tak můžeme sklízet se stále stejně silnou vůní celé léto (meduňka atd).

Pokud jde o sběr kořenů, je nejvhodnějším časem sběru pokročilý podzim, kdy se všechny cenné látky ukládají do kořenů, nebo časné jaro, než se stihnou kořeny opět vyčerpat rychlým růstem nadzemních částí.


3. Jak sbírat

Pokud rostliny stříháme, vždy ponecháme alespoň 10 % stonku, aby mohly znovu obrazit. Některé rostliny mohou obrážet i z kořenů, a tak snesou odstřižení až u země (máta jioagulan), jiné by ovšem mohly zahynout.

Při sběru květů jde často spíš o léčivé barevné složky než o silice. V tom případě vybíráme květy sytě zbarvené ne však suché nebo málo zbarvené. Pokud sbíráme ve volné přírodě, vždy si je třeba uvědomit, že pokud vše vysbíráme v jednom roce, v dalším zde už bylinka neporoste. Proto mysleme dopředu a vždy ponechejme několik rostlin na místě, aby se mohly dál množit a rozrůstat. To platí dvojnásob u sběru kořenů.

Některé bylinky a léčivky jsou velmi citlivé na otlaky a poškození při sběru a manipulaci. Některé okamžitě černají a ztrácejí veškerou hodnotu. Takové bylinky je třeba sbírat velmi opatrně, nemačkat je a ukládat jen do tenkých vrstev. Ideální jsou pro jejich sběr široké a mělké košíky.


4. Sušení

Rostliny sušíme buď rozložené v tenké vrstvě nejlepší je síto , nebo zavěšené ve svazečcích.Ve většině případů až na výjimky je vždy třeba jim nalézt místo ve stínu  s dostatečným proudění vzduchu. Pro rychlejší schnutí bez nutnosti zvyšovat neúnosně teploty je vhodné rostliny alespoň jednou obrátit, pokud neschnou ve svazcích. Při obracení se vyhneme bylin citlivých na poškození(kozlík lékařský). Čím rychleji rostliny uschnou, tím je menší riziko napadení plísněmi a jinými organismy, na druhou stranu ale teplota při sušení nesmí být příliš vysoká, aby nezničila cenné látky. To je třeba ohlídat zejména při sušení v sušárnách – u rostlin ceněných pro silice je doporučovaná teplota do 35 °C, u ostatních může být vyšší (50-60 °C). Zvlášť obsah silic je teplotou ovlivněn – jsou těkavé a při vyšších teplotách se vypařují, přičemž zanechají rostlinu bez chuti a vůně. Dobře usušené rostliny poznáme, že se mezi prsty při mírném tlaku lámou a drolí. Barva se většinou sušením mírně změní, rostliny však nesmí být zčernalé. Takto připravené bylinky je možné uskladnit.


5. Skladování

Pro skladování bylinek se používají papírové a jutové pytlíky, které větrají, ale vonné rostliny v nich časem vyčichnou. Další možností jsou různé sklenice a dózy, které uchovají aroma. Pokud jsou průhledné, je třeba nádoby uskladnit do tmy nebo do šera. Bylinky přímé světlo nesnášejí dobře.

Bylinky skladujeme pokud možno celé a neporušené, nebo alespoň co nejméně poškozené. Uchovají si tak více cenných látek. Pokud používáte v kuchyni bylinku drcenou ( stévie, aztécký cukr) vždy si připravte jen menší množství, které stihnete v krátkém čase spotřebovat.