S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.



RÁDI VÁM PORADÍME

tel:+420732344844

PO-PÁ  8:00-17:00 hod

email:

biokado@seznam.cz

 


 

POŠTOVNÉ

1.Doporučené psaní

60,-Kč


2.Balík do ruky

119,-Kč


V případě dodání zboží na dobírku je připočtena k ceně poštovného 40,-Kč.


 

Bylinkářství


Nákupní 426/1

736 01   Havířov - Šumbark


Provozní doba


Úterý    9:30 - 17:00 hod

Středa  9:30 - 17:00 hod

Čtvrtek  9:30 - 17:00 hod

 

SLUŽBY


PORADENSTVÍ Z OBLASTI FYTOTERAPIE

HIRUDOTERAPIE

(PIJAVICE LÉKAŘSKÁ)


 

Bankovní  spojení

FIO banka

2200723958 / 2010

 

 


Úvod » Blog » Dr.Budwigová - Len a rakovina

Blog / Dr.Budwigová - Len a rakovina

Lněným semínkem proti rakovině

Dr. Johanna Budwigová


Lněným semínkem proti rakovině

Autorem jednoho z velice důležitých a fatálních medicínských objevů 20. století v roce 1951 je německá biochemička Dr. Johanna Budwigová, patřící mezi významné evropské autority v oblasti tuků a výživy. Byla 7x nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci "vyšších nezadatelných zájmů" farmaceutického lobby nikdy nedostala.

 

„Často jsem byla předvolána k soudu, pokaždé na návrh některé z lékařských komor. Vždy jsem v těchto sporech vyhrála.“

„Znám odpověď na rakovinu, avšak američtí lékaři mi nebudou naslouchat. Přicházejí ke mně a pozorují mé metody a bývají ohromeni. Pak ale chtějí uzavírat zvláštní dohody, aby tyto metody mohli přenést domů a vydělávat s nimi velké peníze. Já to tak ale nechci a tak jsem v každé zemi na černé listině.“- Dr. Johanna Budwigová

 

Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev: rakovinové buňky jsou takové, kterým schází na molekulární úrovni důležité nutrienty. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k její léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90% případů. (A je potřeba poznamenat, že mnoho jejich pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by její pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100%).


Doktorka Budwigová pozorně studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou spojitost mezi jeho kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé měli v krvi vyšší obsah tuků omega-3 než nemocní, tuků nezbytných pro správnou činnost organismu. Začala tedy hledat nejlepší cest, jak získat tuky omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organismu. Po mnoha experimentech zjistila, že vynikajícím zdrojem tuků typu omega-3 jsou droboučká lněná semínka. Ale jen takový lněný olej, který byl chráněn před teplem a oxidací, vyvolané kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený a aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Totiž nesprávně získané a skladované oleje rychle zežluknou a potom naopak lidskému zdraví škodí. Doktorka Budwigová dále zjistila, že vážně nemocní pacienti s rakovinou měli v krvi na rozdíl od zdravých lidí nedostatek některých důležitých esenciálních složek a to látek zvaných fosfatidy a lipoproteiny. Když však tyto přírodní složky podávala svým pacientům po dobu tří měsíců, nádory u nich postupně vymizely. Slabost a anémie se ztratila a životní energie se obnovila.


 

Přírodní cesta

Symptomy rakoviny, tak i dysfunkce jater a diabetes 2. typu se zmírnily. Dr.Budwigová následně objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat tyto esenciální složky, které tak nevyhnutně potřebuje ve své každodenní stravě. Jednoduše konzumací kombinací dvou přírodních, lahodných potravin – cottage cheese a lněným olejem (semínko), které nejenže mohou rakovině předejít, ale v mnoha případech je možné ji i zcela vyléčit.

 

Jak léčit těžce nemocné - olejový klystýr a olejové zábaly

Pacienti, kteří byli příliš nemocní na to, aby mohli konzumovat už od počátku směs, byli léčeni zadržovaným klystýrem s použitím až jednoho šálku oleje denně. Pacient se pokoušel zadržet v sobě olej co nejdéle – minimálně však alespoň 15-20 minut. Když se pacientovi navrátily síly alespoň natolik, že mohl být krmen ústy, začala mu být podávána směs.

Dr. Budwigová u těžce nemocných také používala olejové zábaly. Olej býval nanášen na celý povrch těla, přednostně ale vždy do podpaždí, na prsa a do třísel, protože zde jsou koncentrovány lymfatické dráhy. Také byl aplikován na oblasti kolem postižených orgánů.Olej byl na kůži ponecháván asi 15-20 minut a pak bylo tělo omyto teplou vodou. Pacient si pak na krátkou dobu odpočinul, zatímco se olej vstřebával hlouběji do pokožky díky roztaženým pórům. Nakonec bylo použito mýdlo, houba a teplá voda, aby se kůže zbavila i posledních zbytků oleje.

Jakmile pacient získal dostatek síly, aby se mohl najíst, začala mu postupně být dávána směs, až byl schopen zkonzumovat asi 230 gramů denně. V tomto období nebylo potřeba dodávat další výživu – výjimkou byl pouze med nebo čerstvé ovocné šťávy. Pokud to bylo pro pacienta příliš náročné, dávalo se mu trochu šampaňského, protože tělo s ním směs přijímá snadněji než s medem nebo džusem.

Jak se začalo pacientům dařit lépe a byli schopni přijmout větší množství směsi, začalo u nich období intenzivní terapie, trvající v průměru asi 3 měsíce. Po této periodě následovalo období, kdy se pomalu snižovalo množství podávané směsi a bylo potřeba vydržet až do návratu zdraví.

A když pacienti dosáhli zlepšení, bylo jim doporučováno sedět krátkou dobu na slunci.

Jakmile zjevné projevy nemoci ustoupily, Dr. Budwigová trvala na tom, aby její pacienti stále užívali udržovací dávky kvůli další prevenci. Tyto dávky by bylo možné považovat za potřebné pro každého, kdo se chce vyhnout vážnému onemocnění a také pro ty, kteří se zbavili příznaků svého onemocnění rakovinou. Tato preventivní dávka byla vypočítávána podle tělesné váhy: na každých 50 kg jedna čajová lžička oleje.

Dieta Dr.Budwigové pomohla po více než deseti letech klinické aplikace tisícům lidí, dokonce bylo dokázáno, že byla úspěšná i tam, kde selhal ortodoxní způsob léčby.
Po seznámení se s dosáhnutými léčebnými úspěchy Dr.Budwigové se mnozí vědci na celém světě začali zajímat o lněný olej a studovat jeho účinky. Výsledky množství výzkumů uskutečněných v 90. letech minulého století byly přinejmenším působivé. Léčebné úspěchy Dr. Budwigové, jsou skvěle zdokumentovány a obstály na výtečnou i při zkoušce před opoziční konvenční lékařskou institucí. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích.

 

V roce 1967 dr. Johanna Budwigová v rámci rozhovoru v německém rozhlase řekla povzbuzující větu pro její možné klienty (po neúspěšných operacích a radioterapiích): "Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů."

 

Při jakékoliv léčbě ja absolutně zakázán cukr. Dále jsou to veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny.

 

Konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem

 


Lněné semínko každodenní

Po seznámení se s blahodárnými účinky lněného semínka předpokládáme, že na něj každý z nás nyní dostane chuť. Abychom ho však správně užívali, uvádím zde několik praktických rad.

Příprava a použití:

  • Protirakovinové látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto ho musíme semlít, (ve mlýnku na mák nebo kávu) a ihned konzumovat (Pozor – nemlít do zásoby), maximálně do 2 hodin po rozemletí.
  • Účinek se dostavuje jen v surovém stavu – bez tepelné úpravy (pro jiné léčebné účely se semínko používá vcelku a po zalití studenou nebo vřící vodou).
  • Lněné semínko (olej) se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru (sýry, ořechy, cibule, pór, česnek, pažitka). Nejlepší kombinace je cottage cheese, tvaroh, kefír nebo jogurt. Proč? Tuky se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí, ba až poškodí. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej spíše škodí než léčí. Jako první poklesne zásobování organismu dostatečným množstvím kyslíku.
  • Léčebná kůra trvá 3 měsíce. V průběhu následujících 3 týdnů postupně snížíme dávku na 1 PL (polévková lžíce) denně.
  • Preventivní dávka je denně 1 PL bez přestávek.

Tajemství účinku: Lněné semínko je složeno ze 42 % tuky a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.

 

Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle

 

Směs Dr. Budwigové:

  • 1-2 hrnky cottage cheese, tvarohu, kefíru, jogurtu
  • 2-5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)
  • 1-3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat)
  • Dostatek vody, aby to bylo jemné a špetku kajenského pepře (volitelné: troška česneku, červeného pepře, šampaňského vína)

Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 :9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidávat i mléko.

Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. V případě kefíru a jogurtu 1:3, 1:6 a dávku ustálit na 1:9. Od počátku užívání směsi buďte přiměřeně na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem.

 

Obsah lněného semínka

Lněný olej

obsahuje dvě esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si tělo člověka není schopno samo vyprodukovat a podobně jako vitamíny a minerály je může získat jen prostřednictvím stravy. Jako většina rostlin, obsahuje esenciální linolovou kyselinu (omega-6), která je nevyhnutná k přežití. Ale na rozdíl od většiny olejů, obsahuje největší množství další esenciální mastné kyseliny, alfa-linolenovou kyselinu (ALA). Jedná se o výchozí mateřskou sloučeninu všech omega-3 mastných kyselin, které jsou nevyhnutně důležité nejen pro zachování zdraví, ale života vůbec. Tělo si část z nich promění na blahodárné prostaglandiny, které jsou schopny zabíjet nádorové buňky. Nedostatek ALA (což je typické pro takzaný západní – nezdravý způsob stravování) je zodpovědný za tvorbu škodlivých enzymů tzv. oxydáz, které indukují růst nádoru a jsou příčinou mnoha chronických poruch. Denní klinicky ověřená dávka bez vedlejších účinků je třicet gramů lněného oleje pro dospělou osobu.

Lignany jsou nejvýznamnější složkou slupek lněného semínka. Lněné semínko je nejbohatším potravinovým zdrojem lignanů. Obsahuje až 100-násobné množství v porovnání s jakoukoliv jinou rostlinnou potravou. Jenže při lisování a následné filtraci se zhruba 98% lignanů odstraní. Výjimečně výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale je to něúměrně drahé. Proto je ideální vhodné kombinovat olej souběžně s rozemletými semínky. Patří do rodiny fytochemikálií, které nyní poutají pozornost mnoha badatelů. Lignany mají antioxidační účinky a zjistilo se, že mají i významné účinky v metabolismu a funkci hormonu estrogenu. Účinkují v těle jako slabé estrogeny a působí proti silnějšímu estrogenu vlastního těla. Střevní bakterie poměňují lignany na enterolakton a enterodiol, ty se vstřebávají skrz střevní stěnu a putují k tkanivům a do krve. Navazují se na hormonální receptory v prsních buňkách, ale i v buňkách pochvy a vaječníků a tak znižují nadměrný účinek lidského estrogenu. Zjistilo se, že dostatečná hladina enterolaktonu v krvi snižuje riziko rakoviny prsu. Například Dr. Lillian Thompsonová z University of Toronto podrobila výzkumu ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy potom denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semínka (25 g). Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny a výsledek předčil očekávání. Při operaci, když lékaři nádor odstranili, zjistili, že se výrazně zmenšil.

Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a kůže.

Vláknina také plní významnou úlohu při omezování rizika rakoviny. Váže škodlivé chemikálie – karcinogeny, které díky ní vyloučíme dřív než je stihneme přijmout do orgánů těla a tak si je poškodit. Dále vláknina ve střevech vytváří příznivé prostředí pro užitečnou bakteriální flóru. Navíc účinkem střevních enzymů a mikrobů se rozloží na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají protirakovinový účinek.

Fytoestrogeny - jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům - pomáhají v redukci projevů menopauzy.

Slizy - pomáhají změkčovat stolici - účinné proti zácpě.

 

Směs Dr. Johanny Budwigové

150 g cottage cheese nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10% tuku, 2-5 PL lněného oleje, 1-3 PL čerstvě semletých lněných semínek a špetka „čili“ papriky. Volitelné: troška česneku, červeného pepře nebo troška šampaňského vína. Při mixování (použijeme mixér) přidat tolik vody, aby měla směs krémovou konzistenci. Jíst denně.

Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíše pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje. (Koumáci už vymysleli "zelené" lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení samo nezajistí.) - Dr. Budwig.

Další vhodné dopňky kúry se lněným semínkem

Při jakékoliv dietě je nevyhnutné nezapomínat na dostatečný, ne však nucený příjem tekutin jakými jsou - voda, urologické/ledvinové čaje (list břízy bělokoré , přeslička rolní, zlatobýl obyčejný, kopřiva, rdesno ptačí), zelený čaj - vše neslazeno, nebo jen minimálně a to medem. Při rozpadu rakovinových buněk, se uvolňují toxické látky, které je třeba odvést z těla ven. Proto je žádoucí užívat současně šťávu z červené řepy (3 řepy, 2 karotky, 1 celer, 1 brambor velikosti slepičího vejce, 1 petržel).

Průběh a výsledek kůry podpoříme úplným vyloučením cukru, živočišných tuků, omezením příjmu masa na minimum a zároveň stravováním se dle zásad dělené stravy, která trávení odlehčí a je nápomocna dalším léčebným a protirakovinovým procesům.

Doporučení pro konzumaci lněných semínek

Pokud užíváte potravinové doplňky, doporučuje se konzumovat lněná semínka v jinou dobu, aby nebylo ovlivňováno jejich vstřebávání - 1 hodinu před a 2 hodiny po užití.

Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto musí být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak to nejvíc jde a stabilizovat proteinem ihned po otevření láhve. Abyste získali ekvivalentní množství oleje, je potřeba rozemlít 3x větší množství semen.

 

Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé tuky nebo fritované potraviny, protože narušují proces okysličování

 

Vyvarujte se produktů, jímž se říká "hydrogenované". Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy.. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi "dýchacími enzymy" a to je základem buněčné oxidace. (Ed McCabe "Oxygen Terapies", str.85). Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.

 

Lněné semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. Mastné kyseliny omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Uvádím některé klíčové oblasti působení:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
  • kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé)
  • zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následné řízení hormonů k cílovým buňkám
  • zprostředkování imunitní odezvy (a autoimunity)
  • úprava nervových přenosů ovlivňijící náladu, poruchy emocí a pozornosti (deprese, mentální choroby, nutkavé stavy,..)
  • regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost)
  • rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
  • regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
  • tvoří podstatnou část buněčné membrány
  • tvarují strukturu pleti a vlasů
  • regulují rychlost, s níž se dělí buňky (mitóza)
  • jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku do tělesných tkání
  • regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
  • jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
  • plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly
  • má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jeho účinnost při pásovém i běžném oparu

 

Lněné vlákno působí protizánětlivě

Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.

Len pomáhá při revmatických zánětech

Četné studie shodně potvrzují, že len u nemocných s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela vyřadit nesteroidní protizánětlivé léčby, které mívají řadu vedlejších účinků. Již v roce 2000 byla publikována studie v Journal of Biological Chemistry, která ukázala, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.

Lněné semínko a diabetes

V současnosti přibývají další a další studie o tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou vlastně životně důležité pro úplně celý organismus, včetně nejdůležitějšího orgánu - mozku. K tomu se postupně dovídáme, jaká jiná onemocnění (kromě cukrovky) by mohly mít svoji vyléčitelnou příčinu v dlouhodobém nedostatku omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin tedy trpí úplně všechny buňky v těle V moderní "civilizované“ stravě je chronický nedostatek těchto esenciálních látek (to znamená těch, které si tělo žádným způsobem neumí vytvořit samo) a jeho následkem má stále více lidí i takzvaně sníženou citlivost na inzulín - v některých pramenech se uvádí, že je takto postiženo až 70 % populace České republiky.

 

Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tuků, a ne přeměny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý

Dr. Johanna Budwigová



Lidem, kteří jsou touto poruchou postiženi ve větší míře, je pak stanovena diagnóza „diabetes druhého typu“ a ta se zatím v oficiální medicíně léčí pouze způsobem, který sice udrží klienty při životě, ale rozhodně je této "nevyléčitelné" cukrovky nezbaví.

Takže způsob jak se pomalu z této cukrovky uzdravit - a především jak jí předejít! - by mohl být velmi jednoduchý a zatím jej využívá jen nepatrná část informovaných příznivců přírodní medicíny - je to především stálá a dostatečná konzumace omega-3 nenasycených mastných kyselin. U lidí již postižených tímto typem cukrovky bude proces uzdravení možná dost pomalý a asi nikdy nepůjde předem stanovit, jak to u konkrétního jedince potrvá dlouho, ale trpělivost se rozhodně vyplatí (bereme-li v úvahu diabetické komplikace i lidí, doživotně léčených pouze současným standardním způsobem).

Proces regenerace poškozených buněk se významně uspíší, pokud se kromě doplňování chybějících omega-3 mastných kyselin

 

současně odstraní i případné chronické překyselování organismu

 

Duševní onemocnění a chronický únavový syndrom

Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost uzdravit toho, kdo má diagnozu bipolární poruchy (maniodepresivní poruchy), případně chronický únavový syndrom a navodit u něj stav duševní a tělesné pohody. Už po třech týdnech užívání (správný poměr omega 3, 6) dochází k pozitivnímu účinku.
Nedostatek omegy-3 je hlavní příčinou duševních onemocnění. Důvodem nedostatku je nepoužívání této mastné kyseliny výrobci potravin, protože tato rychle žlukne. A peníze jsou prioritní, tak se používají hydrogenované oleje a ty jsou spojovány se vznikem závažných nemocí - rakovina, srdeční nemoci, chronická onemocnění ...

Dalším "efektem" je díky zvýšenému stresu v současnosti vyšší tvorba adrenalinu a k tomu tělo potřebuje omegu-6 a té je v potravě přes míru. Na druhou stranu pro vypnutí stresové odezvy je potřeba omega-3 a té máme nedostatek. Výsledek? Velké množství podrážděných lidí.

Lněné semínko versus arterioskleróza a vysoký krevní tlak

Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré to vyzkoušet.

V listopadu 2012 byla americké kardiologické společnosti „American Heart Association Scientific Sessions“ představena studie, při níž pokus s podáváním lněných semínek vykazoval dobré výsledky dokonce i u extrémně ohrožených pacientů s arteriosklerózou.Arterioskleróza (kornatění tepen) je plíživé onemocnění cév se závažnými důsledky jako srdeční infarkt, mozková mrtvice a cévní onemocnění s usazeninami v cévních stěnách s následkem kornatění cév. Tato ztvrdnutí pak snižují jejich elasticitu, která je nutná především u vysokého krevního tlaku, protože v tomto nepružném stavu se mohou cévy protrhnout nebo ucpat (trombóza).

Jak informoval lékařský časopis Medscape, autorovi šestiměsíční studie Dr. Delfinu Rodriguezovi z kubánské univerzitní nemocnice Holguin se podařilo prokázat, že už denní dávka 30 gramů drcených lněných semínek, podávaná pacientům s periferním cévním onemocněním, příznačně snížila vysoký krevní tlak.

Po šesti měsících podávání klesl systolický krevní tlak průměrně o 10 mm Hg a diastolický o 7 mm Hg. U pacientů s onemocněním aterosklerózy končetinových tepen spojený s vysokým krevním tlakem klesl krevní tlak systolický i diastolický o 15mm Hg. U skupiny s placebem se krevní tlak lehce zvýšil o ~ 3mmHg. Studie probíhala na celkem 110 pacientech, z nichž trpělo 75 % na vysoký krevní tlak.

Dr. Rodriguezovi se podařilo prokázat účinek drcených lněných semínek na snížení vysokého krevního tlaku, a to ve velké míře. Z výsledků vyvodil, že pravidelná dávka rozemletých lněných semínek může snížit riziko mozkové mrtvice o 50 procent a o 30 procent riziko srdečního infarktu.

V Medscape je Dr.Rodriguez citován: „Lněné semínko je obzvlášť lákavá strategie při kontrole krevního tlaku v hospodářsky znevýhodněných regionech i zemích. Vliv lněných semínek na snížení krevního tlaku je srovnatelný s účinky medikamentů na snížení tlaku a dietními opatřeními jako je málo solit či snížit nadváhu.

Dr.Rodriguez rovněž upozornil, že už studie na zvířatech prokázala protizánětlivý a protiarytmický účinek rozemletých lněných semínek. Lněné semínko současně zabraňuje cirkulaci cholesterolu a trans-tuků v krvi.

„Lněné semínko má různé komponenty, jako alfa-kyselinu linoleovou, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vlákninu, které mají synergistický účinek,“ vysvětluje lékař. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku působí v tlustém střevu na tvorbu fyto-estrogenu, jehož množství se zdesetinásobí. Tento jev nebyl u skupiny s placebem zaznamenán.

Celá studie trvala jeden rok. Pacienti směli jíst pečivo - bagety, housky, ... se lněnými semínky, zatímco kontrolní skupina dostávala to samé, avšak bez lněných semínek. Dr. Rodriguez a jeho autorský tým pracují na ověřování, jaký podíl lněného semínka mohl zapříčinit takový pokles krevního tlaku.

Artróza drobných kloubů

Ke zmírnění bolestí jsou doporučovány obklady z teplého lněného oleje nebo z vařeného lněného semínka, které uvaříme na kaši a ještě za tepla do ní ponoříme ruce. Necháme působit co nejdéle.

Klíč ke zdraví je ukryt v přírodě

Doktor Krebs si dovolil tvrdit, že rakovina není dílem nějakého viru, jedu nebo neznámé bakterie. Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek nezbytné složky potravy v jídelníčku moderního člověka. A dokonce ji vystopoval – podle jeho názoru jde o sloučeninu hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa – vitamin B17. Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin, jako jsou hořké mandle, meruňky, třešně, broskve nebo švestky, ale nachází se i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a v mnoha potravinách, které vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.

Další prospěšné vlastnosti lnu

Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný. Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu II a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčiny slepoty v pokročilém věku) a může Vám pomoci zhubnout.

 

MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy "ŘEŠENÍ RAKOVINY")

Mezi významné aspekty díla Dr. Budwigové patří objev, či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla ke Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwigové pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc Slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a byl jsem schopen dělat svou práci stále lépe.

Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a zářila. A to jen dva dny poté, kdy začala brát olejo - proteinovou kombinaci.

Výše uvedené zkušenosti MUDr. Willnera pravděpodobně souvisí s radioprotektivním účinkem lněných semínek, jak je níže uvedeno.

 

Nová studie

Nová studie Pearlmanovy školy medicíny na Pennsylvanské univerzitě ukázala, že lněná semínka jsou ochranou před radioaktivitou.Výzkumníci zjistili, že ochrana dokonce zahrnuje regeneraci tkáně vystavené radiaci.

Výzkum se zaměřil na schopnost lněných semínek ochránit plicní tkáň před vystavením radiaci a dále se zaměřili na schopnost opravovat tkáň poškozenou radiací. Použili myši pro svou studii, ale nyní dělají klinickou studii na lidech, kteří jsou vystaveni radiaci kvůli léčbě rakoviny.

Melpo Christofidou-Solomidou a jeho výzkumný tým nakrmil myši lněnými semínky – některé před a některé po vystavení radiace. Zjistili, že obě skupiny myší krmené lněným semínkem přežily smrtící dávku radiace, zatímco ty nekrmené lněnými semínky zemřely. Nejen že lnem krmené myši přežily, ale dokonce se staly zdravějšími. Měly vyšší tělesnou hmotnost a minimum zánětů plic, které jsou běžné u pacientů s radioterapií.

 

Cituji z jedné z jejich knih:

"Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlávat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacient bezprostředně poté začal cítit mnohem lépe. Je zajímavé si položit otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!"